Szok! Zbadano kukurydze GMO, firmy Monsanto

Kukurydza GMO

Jedzenie genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy i spożywanie śladowych ilości Roundup – nawozu chemicznego Monsanto, spowodowało powstanie przerażających nowotworów, rozległych uszkodzeń narządów i przedwczesną śmierć szczurów.

To konkluzje z szokującego, nowego badania, które analizowało długoterminowe skutki spożywania genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy – Monsanto. Wszyscy byli w szoku po zobaczeniu zdjęć szczurów z wieloma nowotworami. Guzy były tak duże, że szczury miały trudności z oddychaniem.

Nowotwory z kukurydzy GMO

Badanie prowadzone przez Gilles – Eric Seralini z Uniwersytetu w Caen, było pierwszą długoterminową analizą efektów jedzenia GMO. Jest to absolutnie zadziwiające, że takie badania nie zostały przeprowadzone, zanim kukurydza GMO została dopuszczona do powszechnego stosowania przez USDA i FDA.

To jest moc i chciwość lobbingu korporacyjnego.

Badanie zostało opublikowane w The Food & Chemical Toxicology Journal i zostało przedstawione na konferencji prasowej w Londynie.

Jest to pierwsze spojrzenie na wpływ spożywania produktów GMO przez całe życie szczurów, czyli około dwóch lat. Do tej pory, oceny bezpieczeństwa pokarmów GMO zostały oparte na badaniach szczurów, trwających 90 dni.

Kukurydzę zmodyfikowano genetycznie, aby była odporna na opryski glifosatu, głównej substancji chemicznej w herbicydzie Roundup opracowanej przez firmę Monsanto. Chodzi o to, aby kukurydza mogła być opryskiwana tym pestycydem bez jej uszkodzenia, w czasie gdy inne chwasty są niszczone.

Szczury karmione były NK603, odmianą kukurydzy GM Monsanto, która jest uprawiana w Ameryce Północnej i stosowana jako pokarm dla zwierząt i ludzi. Jest to ta sama kukurydza, która znajduje się w twoich płatkach śniadaniowych na bazie kukurydzy, w kukurydzianych plackach, w kukurydzianych chipsach i w przekąskach.

Badania sprawdzały wpływ kilku scenariuszy na zdrowie szczurów:

  • Karmienie szczurów kukurydzą GMO (NK603).
  • Jedzenie kukurydzy GMO spryskanej pestycydem Roundup. 
  • Spożywanie Roundup w niskich dawkach w wodzie.

Wyniki zostały porównane z tymi z grupy kontrolnej, w której znajdowały się szczury karmione „czystą” dietą bez GMO i bez Roundup.

Naukowcy odkryli że:

  • od 50 do 80 procent samic szczurów rozwinęło duże guzy nowotworowe. Po około 24 miesiącach – do trzech nowotworów każda. Tylko u 30 procent szczurów (płeć męska) w grupie kontrolnej, rozwinęły się guzy nowotworowe.
  • Do 70 procent samic zmarło przedwcześnie.
  • Nowotwory u szczurów obu płci, karmionych kukurydzą GMO są od dwóch do trzech razy większe, niż w grupie kontrolnej.
  • Duże guzy pojawiły się u samic po siedmiu miesiącach, w porównaniu do 14 miesięcy w grupie kontrolnej. Zespół stwierdził, że guzy były „szkodliwe dla zdrowia ze względu na bardzo duże rozmiary”, utrudniając szczurom oddychanie i powodując problemy trawienne.
  • Szczury, które piły wodę z Roundup (na poziomach prawnie dozwolonych w sieci wodociągowej) miały 200% do 300% wzrostu dużych guzów.
  • Szczury karmione kukurydzą GMO oraz Roundup, doznały poważnego uszkodzenia narządów, w tym uszkodzenia wątroby i uszkodzenia nerek.

Co ciekawe, większość guzów było wykrywalnych dopiero po 18 miesiącach – co oznacza, że mogą być wykryte tylko w badaniach długotrwałych. Badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Caen we Francji, zostały poddane przeglądowi przez niezależnych naukowców, aby zagwarantować, że eksperyment został przeprowadzony prawidłowo, a dane niesfałszowane.

Co mówią naukowcy o kukurydzy GMO?

Naukowcy we wstępie do swojego badania napisali:

„Nasze analizy wyraźnie wskazują, że we wszystkich trzech scenariuszach, efekty uboczne spowodowane spożywaniem kukurydzy GMO, były zależne od płci i dawki pokarmu. Skutki były w większości związane z nerkami, wątrobą, i narządami odtruwającymi, chociaż intensywność szkód różniła się pomiędzy trzema scenariuszami.

Inne efekty uboczne wystąpiły także w sercu, nadnerczu, śledzionie i układzie krwiotwórczym. Możemy stwierdzić, że dane te podkreślają oznaki toksyczności wątrobowej, prawdopodobnie z powodu nowych pestycydów, specyficznych dla każdej kukurydzy GMO. Ponadto, niezamierzone bezpośrednie lub pośrednie konsekwencje metaboliczne spożywania GMO nie mogą być wykluczone”.

Dr Michael Antoniou, biolog molekularny z Kings College w Londynie, ekspert w dziedzinie żywności GMO, powiedział:

„To odkrycie pokazuje niezwykłą liczbę guzów rozwijających się szybko i bardziej agresywnie – szczególnie u samic. Jestem zszokowany negatywnymi skutkami GMO na zdrowie”.

Chociaż kukurydza GMO nie jest dostępna w brytyjskich supermarketach, to jest podawana zwierzętom gospodarskim takim jak: kurczęta, świnie i krowy. Mustafa Djamgoz, profesor Biologii Nowotworów w Imperial College w Londynie, powiedział, że ustalenia dotyczące jedzenia kukurydzy GMO były zaskoczeniem.

„Jesteśmy tym, co jemy,” dodał. „Pracuję nad rakiem na poziomie molekularnym. Istnieją dowody na to, że to co jemy wpływa na naszą budowę genetyczną i może włączać i wyłączać różne geny w naszym organizmie”.

źródło: naturalnews.com 

Kasia Kasia Brzoza 

Formularz z NeTeS



Foto:dailymail.co.uk

Zapraszam do komentowania...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *