14 pokarmów, które powodują raka

food

Amerykański Instytut Raka stwierdza na swojej stronie internetowej:

„Badania wykazały możliwość pokonania większości nowotworów. Naukowcy szacują, że 60 do 70 procent nowotworów, można wyeliminować dzięki dostępnej wiedzy i prostym zmianom w diecie i stylu życia”.

To są mocne i budujące słowa. Dlatego polecam pochylić się nad poniższymi sugestiami i eliminować produkty wywołujące raka. Na pierwszy rzut oka spytasz: „to co mam jeść?”. Wierz mi, kiedy racjonalnie się zastanowisz, to znajdziesz szereg możliwości zastąpienia chemicznych produktów. Wymaga to wiedzy i wysiłku. Sama/sam oceń czy warto.

Pokarmy wywołujące raka

  • Bisfenol A (BPA) prążkowane puszki –  składnik znajduje się w twardych tworzywach sztucznych i żywicy. Służy do okrywania puszek metalowych. Badania laboratoryjne na komórkach i zwierzętach  stwierdziły, że BPA jest związany z rakiem, niepłodnością, cukrzycą i otyłością. Jeśli produkt w puszce nie jest oznaczony „bez BPA”, to prawdopodobnie zawiera bisfenol A (BPA). BPA można również znaleźć w licznych wyrobach z tworzyw sztucznych i w materiałach dentystycznych.
  • Azotany i azotyny – utwardzone i wędzone środki spożywcze działają jak konserwanty. Stosuje się je, aby zapobiec zepsuciu żywności, ale także dodaje się je do mięs w celu uzyskania odpowiedniego koloru. Po ugotowaniu, azotyny i azotany zmieniają się w produkty uboczne zwane: związki N-nitrozowe (nitrozoaminy). Związki N-nitrozowe zwiększają zachorowalność na raka.
  • Ryby hodowlane – według grupy Food and Water Watch, ryby hodowane na sprzedaż, zawierają wyższe poziomy zanieczyszczeń chemicznych w porównaniu do ryb dzikich. Niebezpieczne związki, to między innymi Polichlorowane bifenyle znane jako czynnik rakotwórczy. Ze względu na przerybienie hodowli, ryby są bardziej podatne na choroby. Wtedy aplikuje się je antybiotykami i pestycydami. Pestydycy stosuje się na przykład do odwszenia ryb hodowlanych, które są bardziej podatne na wszy, niż ryby morskie.
  • GMO – organizmy modyfikowane genetycznie znajdują się w wielu produktach. Europa ma wyższe standardy w tej materii, ponieważ wywalczyła nakaz oznaczania produktów GMO. Należy całkowicie unikać produktów z takim ometkowaniem. Więcej w artykułach o GMO.
  • Grillowane mięso –  policykliczne węglowodory aromatyczne lub PHAs, produkowane są przez niektóre typy spalania, takie jak spalanie węgla lub drewna. Dodatkowy problem powstaje, gdy tłuszcz z mięsa spada do ognia, powodując zwiększony ogień i dym. Pozwala to PHAs wchłonąć do jedzenia, co zwiększa ryzyko narażenia rakotwórczego.
  • Uwodornione oleje –  uwodornione oleje, znane również jako tłuszcze trans są wytwarzane przez człowieka. Te oleje mają strukturę chemiczną. Zostały zmienione, aby zapobiec psuciu się produktów. Harvard School of Public Health zauważa, że tłuszcze trans wspierają nadmierną aktywność systemu odpornościowego, związane są z chorobą serca, udarem mózgu i cukrzycą. Wywołują wiele chorób przewlekłych. Stosują je do maskowania zapachu i zmieniania smaku oleju.
  • Popcorn z mikrofalówki – papierowe worki popcornowe pokryte są perfluoroalkilowem, kwasem perfluorooktanowym (PFOA) oraz perfluorooctane sulfonic (PFOS), aby zapobiec cieknięciu oleju przez opakowanie. Po podgrzaniu, chemikalia wchłaniają się do popcornu; po spożyciu, pokazują się jako zanieczyszczenia krwi. PFOA związany jest z guzami w narządach zwierząt (wątroby, trzustki, jąder i gruczołów sutkowych u szczurów) i wzrostu raka prostaty.
  • Nieorganiczne owoce i warzywa – tradycyjnie uprawiane rośliny częstowane są: pestycydami i herbicydami. Dodatkowo hodowane są z nasion GMO. Są one niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego tak ważne jest kupowanie owoców i warzyw od rolników nie stosujących chemii. Zdecydowanie polecam nie kupować warzyw i owoców w marketach.
  • Przetworzona żywność – wędliny zawierają wysoki poziom azotyny i azotanów. Są to środki konserwujące, które mogą w dużych ilościach zwiększyć ryzyko wystąpienia raka żołądka i innych nowotworów. Przetworzona żywność jest na ogół z pełne białej mąki, cukru, olejów, barwników, aromatów i innych niezdrowych składników.
  • Cukier Rafinowany –  naukowcy odkryli powiązania pomiędzy cukrem, a wieloma chorobami: wysoki poziom niezdrowych tłuszczów we krwi, niski poziom HDL, zwiększone ryzyko chorób serca, wyższe stężenie triglicerydów we krwi, otyłość, immunosupresja, zapalenie stawów i wiele innych dolegliwości. 
  • Napoje gazowane/napoje sportowe –  nie ma wartości odżywczych w napojach coca coli, pepsi czy w napojach reklamowanych dla sportowców. Napoje te zawierają wysokie ilości fruktozowego syropu kukurydzianego, cukru, barwników roślinnych, bromowany olej roślinny (środek zmniejszający palność), aspartam i inne substancje chemiczne. Napoje te kradną z organizmu bardzo potrzebne witaminy i minerały.
  • Izolat białka sojowego – 90-95 procent uprawianej soi, używane jest do tworzenia izolatu białka sojowego. Uprawy soi zostały genetycznie zmienione, aby zagwarantować duże plony. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego, izolaty białka sojowego mogą rozwinąć lub opóźnić zdolność organizmu do trawienia żywności i wchłaniania składników odżywczych do krwi. Soja przechodzi przez bardzo przemysłowy proces moczenia w kwasie w zbiornikach aluminiowych. Aluminium jest wysoce toksyczna dla systemu nerwowego i nerek.
  • Cukier – komórki nowotworowe żywią się cukrem. Dlatego należy unikać produktów, które zawierają cukier. Głównie są to: makarony, węglowodany, pieczywa. Dla tych, którzy mają do czynienia z rakiem, eliminacja cukru jest kluczem. 
  • Biała mąka – komercyjne zboża uprawiane są z nasion zawierających fungicyd. Następnie rośliny opryskuje się pestycydami. Są zbierane i przechowywane w pojemnikach pokrytych owadobójczymi środkami. To wszystko zwiększa toksyczność żywności zrobionej z białej mąki. To jeszcze nie wszystko. Tlenek chloru w postaci gazowego chloru jest stosowany jako wybielacz, jak również jako środek konserwowy. Końcowy efekt, to produkt pozbawiony składników odżywczych i pełny toksyn.

źródło: theheartysoul.com

Kasia Kasia Brzoza 

.

Chcesz otrzymać bezpłatne raporty i

 Geopolityczną Analizę Tygodnia?

.

Wpisz poniżej imię i email, a automatycznie dostaniesz bezpłatny dostęp do

12 ebooków i raportów. Poza tym w każdą sobotę dostaniesz na email, nigdzie

nie publikowaną analizę polityczną/geopolityczną/ekonomiczną – „BrzozaNews”.

(Po wpisaniu emaila i imienia (wymagane do loginu), automatycznie zostanie otwarte konto na SzokWiedzy.pl) 



Photo credit: Michael Stern / Foter / CC BY-SA

14 Responses to “14 pokarmów, które powodują raka”

  • PFTF on 10 września 2015

    Wbiłem sobie do głowy , że jak po wyczerpującym treningu napije się pepsi to poczuję się lepiej…. i rzeczywiście czuję się lepiej. Będę starał się tego unikać pani doktur 😛
    Całkiem przydatny artykuł. Na pewno będę do niego jeszcze wracał.

  • Janek jojo on 10 września 2015

    Dobra to teraz Kasiu poprosze o artykuł co mamy jesc,jakie produkty mam kupowac. np wchodze do bierdonki czy tesco stoje w drzwiach widze regąły z zywnoscia i co mam robic…krok po kroku gdzie chodzić co wybierac…kiedys próbowałem zyc tylko na kaszach,jajkach,warzywach niby zdrowo ale dwóch miesiacach takiego jedzenia u kolegi na imprezie nagle rzuciłem sie na kabanosy,czipsy i słodycze….taki byłem głodny!!!.

  • Waldek on 10 września 2015

    Zawsze znajdzie się jakiś baran, którego rak zje na własną prośbę, smacznego…

  • Natalia on 10 września 2015

    no ale jak bez mąki?

  • Kasia on 10 września 2015

    @Janek Jojo

    Nikt nie powiedział, że będzie łatwo :)
    Te wszystkie fast foody, pepsi itd mają specyficzny smak i zapach.
    Potrzebna jest silna wola i wiedza, co one robią z naszym organizmem.

    Jakie zakupy?
    Jajka, warzywa, owoce, nabiał od sprawdzonych rolników.

    Mięso, wędlina w małych ilościach.
    Parówki, salceson, pasztet w dużych ilościach – kupujesz nie w markecie tylko w małych sklepach wędliniarskich.

    ja wędliny nie jem. Mięso gotowane.
    Zero słodyczy, chipsów.

    Chleb w małych ilościach.

    Jeżeli zrobisz sobie kurację z kwasem jabłkowym, to po 2-6 miesiącach skurczy ci się żołądek.
    Będziesz naprawdę potrzebował małej ilości ale bogatej w minerały żywności.

  • Kasia on 10 września 2015

    @Natalia

    Mąkę nie białą, ciemną z pełnego ziarna.

    Najlepsza razowa.

    Ciemny ryż, ciemny makaron.

  • jan1 on 10 września 2015

    No i szczepionki i zawarte w nich rotowirusy jak hocby SV40 . ten wirus to prawdopodobnie arhaiczny produkt laboratorium,dzis sa na pewno bardziej zaawansowane. W kazdym razie wiceprzewodniczacy swiatowej organizacji do walki z rakiem na pol roku prze smiercia wyznal ze plaga raka wynika z faktu podawania wirusow raka w szczepionkach np na polio,hpV o dlugim okresie inkubacji byl artykol na ten temat w 2miesieczniku ,,NEXUS,, oraz sporo na ,,globalsearh,, o ile dobrze napisalem W czasie podruzy poznalem kiedys czlowieka ktory twierdzil ze jego znajomy pracuje w o0srodku badawczym na zachodzie gdzie opracowuja substancje ktore moga nawet niektore jednostki chorobowe doprowadzic do tysiac procentowego wzrostu w skali kraju. Rzekomo wyznal mu to po mocno zakropionej biesiadzie………….

  • Janek Jojo on 10 września 2015

    Re:Kasia

    parówki??,salceson??pasztet?? no przecież parówki to najgorsza rzecz jaka może być,salceson tłusty a w pasztecie wszystko może być podobnie jak w parówkach nawet moje sznurowadła nie rozumiem ja już zgłupiałem od tego wszystkiego.Moze czas najwyższy odzywiac się swiatłem.

  • edzio on 10 września 2015

    Co takiego maja parówki czy salceson że je nam polecasz?

  • Kasia on 11 września 2015

    Zapoznajcie się z tym artykułem:
    https://martabrzoza.pl/porady-zdrowotne/cudowny-kolagen-odmladzajacy

  • Sylwia on 30 marca 2016

    Witaj Kasiu :)
    Włosy się na głowie jeżą od tych ciekawych wiadomości. I tak znaleźliśmy się w sytuacji patowej. Choćbyśmy bardzo starali się wyeliminować wszystkie te rzeczy zagrażające naszemu zdrowiu i życiu, to po prostu nie jesteśmy wstanie tego zrobić. Tutaj gdzie mieszkam praktycznie nie istnieje już prawie żadna forma rolnictwa, więc proszę o podanie namiarów na takie gospodarstwa w których można kupić zdrową żywność. Właśnie wpadłam na taki pomysł żeby każdy z tutaj obecnych podawał namiary z całego kraju, gdzie można by było zaopatrywać się w różne produkty od rolników z pewnego źródła. Co Ty na to ? Pozdrawiam :)

  • rafał on 22 czerwca 2016

    ciekawy wybór miedzy śmiercią głodową albo rakiem

  • Katarzyna on 13 stycznia 2017

    Re: Sylwia i inni;)

    Po pierwsze, zastanówmy się dlaczego nie ma już właśnie takich gospodarstw. Zdrowa żywność jest mniej opłacalna, rolnicy ekologicznie maja niestety pod górkę. Nam jest wygodniej i taniej zaopatrzyć się w np. Biedronce niż w warzywniaku lub na targu prosto od rolników . I koło się zamyka. Nabijamy kieszenie wielkich przedsiębiorstw, które powoli niszczą drobnych przedsiębiorców zaopatrujacych się w zdrowe produkty. Mam to szczęście, że w moim miescie i okolicznych wsiach można bez problemu dostać nabiał od krówki pasionej na tzw. trawce. Mamy także rynek z warzywami i owocami z malych gospodarstw.

    Co do salcesonow, pasztetów i parówek. Kasia wyraznie napisała o takich z przedsiębiorstw, które nie używają tego całego syfu, który jest w produktach z supermarketów. Chodzi tu o lokalne ubojnie i ich sklepy gdzie mięso i wyroby są przedniej jakości. Ponownie jestem szczęściarą, bo taki posiadam u mnie w mieście. Kurczak czy tez wieprzowina od nich smakuje o niebo lepiej niz z supermarketów. A to dlatego, ze ponownie zaopatrują je lokalni, drobni rolnice i hodowcy, ktorzy jeszcze nie są zmuszeni do masowej produkcji i np. wieprzyk rośnie 2 lata jak Bóg przykazał, a nie jest tuczony sztucznie przez jak najkrótszy okres czasu.

    Niestety odwrocilismy się od naturalnie wytwarzanych produktów i zdrowo howanych zwierząt przez ograniczenie wydatków. Bo ” w biedronce taniej”. A to nie do końca prawda. Bardzo polecam sprawdzić to wszystko np. na jajkach. Zróbcie sobie jajecznice z jajek z marketu i z typowo wiejskich o ile macie dostep. Po zjedzeniu wszystko bedzie jasne :) Pozdrawiam

  • Beata on 22 marca 2018

    „Cukier – komórki nowotworowe żywią się cukrem. Dlatego należy unikać produktów, które zawierają cukier. Głównie są to: makarony, WĘGLOWODANY, pieczywa.”

    Tak tylko przypominam, że węglowodany, czyli cukry to podstawowe zródło energii dla człowieka, pomijając wiele innych istotnych funkcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *