Czy Unia Europejska zatwierdzi kukurydzę Monsanto GMO?
Cały czas Monsanto utrzymuje, że technologia GMO jest bezpieczna, a konsumpcja produktów, takich jak genetycznie zmodyfikowana kukurydza, nie powoduje żadnych objawów chorobowych u zwierząt i ludzi.
Propaganda Monsanto głosi, że GMO zostało uznane za bezpieczne. Tak naprawdę, bardzo niewiele prawdziwych badań bezpieczeństwa GMO, zostało kiedykolwiek przeprowadzonych.
Naukowcy przeciwko Monsanto
Wiele istniejących badań naukowych na ten temat są fałszywkami. Jednak pomimo wysiłków Monsanto w kontroli narracji GMO, niezależni badacze cały czas znajdują dowody, które zaprzeczają roszczeniom spółki.
Portal GM Watch, opublikował niedawno wyniki jednego z takich badań, przeprowadzonych przez dwóch naukowców: Marwa Ibrahim, MD i Ebtsam Okasha z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Tanta, Egipt. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie: „Experimental and Toxicologic Pathology”.
Naukowcy karmili GM kukurydzą Monsanto (genetycznie zmienioną wersją lokalnej egipskiej odmiany kukurydzy), szczury laboratoryjne przez okres 90 dni, a grupa kontrolna była karmiona niemodyfikowaną genetycznie lokalną kukurydzą.
Czego dowiedzieli się naukowcy?
U szczurów, które były karmione kukurydzą GM (MON810: Ajeeb YG) wystąpiło „poważne uszkodzenie błon śluzowych powierzchni jelita czczego (część jelita cienkiego)”.
GM Watch relacjonuje:
„U szczurów karmionych kukurydzą GM, niektóre obszary kosmków jelitowych (struktura w jelicie, która absorbuje składniki odżywcze z pożywienia) zostały uszkodzone, zniekształcone i spłaszczone, a niektóre komórki połączone. Uszkodzenia można wyraźnie zobaczyć na zdjęciach dołączonych do badania. Gruczoły jelitowe zostały zakłócone i naczynia krwionośne były zatłoczone. Objawy zapalenia – infiltracja białych krwinek – zaobserwowano wokół obszarów uszkodzeń. Ponadto, komórki błony śluzowej jelita cienkiego, były anormalne w strukturze.
Inne objawy uszkodzenia uwzględniały bardziej rozsiane i oddalone komórki śluzówki, zwiększone ilości komórek kubkowych, które wydzielają śluz, oraz wyższy wskaźnik podziału komórek w gruczołach jelitowych.
Naukowcy doszli do wniosku, że mimo zapewnień Monsanto, spożywanie kukurydzy GM głęboko zmieniło strukturę histologiczną błony śluzowej jelita na wielu poziomach i ujawniło kilka innych, niepokojących objawów”.
Dwa wcześniejsze egipskie badania z udziałem szczurów, które spożyły tą samą odmianę kukurydzy GM Monsanto, ujawniły dodatkowe rodzaje uszkodzeń.
W jednym z badań stwierdzono „różnice w ciężarze narządów i ciała oraz różnicę w biochemii krwi” pomiędzy szczurami, które jadły MON810: Ajeeb YG (kukurydzę modyfikowaną genetycznie przez Monsanto) i tymi, które zjadały kukurydzę w wersji non-GM tej samej odmiany. Co sugeruje, że kukurydza GM może powodować: „potencjalnie niekorzystne dla zdrowia efekty toksyczne”.
Drugie badanie, przeprowadzone przez ten sam zespół badawczy, znalazło „efekty toksyczne” w kilku narządach szczurów laboratoryjnych, spowodowane tą samą odmianą GM – w tym uszkodzenie wątroby, nerek, jelit i jąder.
Publikacja tych badań przychodzi w samą porę, bo Komisja Europejska naciska na plany, rozpoczęcia uprawy kukurydzy MON810 (kukurydzę modyfikowaną genetycznie przez Monsanto) w 2017 roku. Głosowanie zaplanowano na 17 stycznia.
Szczepy kukurydzy Monsanto GM stwarzają ryzyko skażenia genetycznego
Pojawia się kolejny problem z MON810. Niezależny instytut badawczy „Test Biotech” poinformował, że MON810 stwarza ryzyko rozprzestrzeniania genetycznie modyfikowanych transgenów na inne gatunki roślin, oraz wzywa do wycofania wniosku Monsanto do UE o zatwierdzenie jej uprawy.
Staje się coraz bardziej oczywiste, że technologia GM staje się niebezpiecznym eksperymentem na ludziach. Uprawy GMO nie przyniosły obiecanych plonów, i dodatkowo coraz więcej badań odkrywa zagrożenia dla zdrowia.
Glifosat, główny składnik Monsanto Roundup – środek chwastobójczy istotny dla całego wzoru biotechnologicznego Monsanto – jest wysoce toksyczną i rakotwórczą substancją.
Glifosat stał się obecnie najczęściej stosowanym herbicydem w historii.
Nadszedł czas, aby uzyskać pełny światowy zakazu upraw GMO, jak i stosowania glifosatu.
Unia Europejska nie może zaaprobować produktu Monsanto: uprawę kukurydzy MON810.
źródło: naturalnews.com
Foto: „Stop genetically modified organism(s) –” (CC BY 2.0) by Artist in doing nothing.