Producenci żywności oszukują nas toksyczną fruktozą
Producenci żywności znowu oszukują nas fałszywymi reklamami. Większość konsumentów jest coraz bardziej świadomych i chcą unikać produktów zawierających szkodliwe dla zdrowia składniki.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest jedną z tych substancji, które wyrobiły sobie złą opinię.
W jaki sposób nas oszukują?
Syrop glukozowo-fruktozowy zmienia nazwę
Ten wątpliwy słodzik – syrop glukozowo-fruktozowy, który jest znacznie tańszy od zwykłego cukru i przedłuża termin ważności produktów jest powiązany z wieloma problemami zdrowotnymi, takimi jak: choroby serca, otyłość, demencję, cukrzycę, rak, niewydolność wątroby.
Z tego powodu wielu konsumentów zaczęło sprawdzać etykiety żywności i odsuwać żywność zawierającą syrop glukozowo-fruktozowy.
Spowodowało to zmniejszenie zysków producentów żywności.
Jednak producenci znaleźli podstępny sposób oszukania klientów. Zamiast usunąć z produktów ten szkodliwy składnik, zmienili jego nazwę.
Przez lata przemysł kukurydzy próbował nas zwodzić. W 2010 roku Stowarzyszenie Kukurydzy (Corn Refiners Association) starało się poprawić wizerunek syropu glukozowo-fruktozowego. Na szczęście, FDA odrzuciło ich wniosek o zmianę nazwy syropu glukozowo-fruktozowego na bardziej naturalne określenie: „cukier kukurydziany”.
Niemniej jednak udało się im zmienić nazwę z syropu glukozowo-fruktozowego na syrop fruktozowy lub fruktozę.
Dlaczego zależy im na wyrazie „fruktoza”?
Ponieważ, fruktoza jest cukrem zawartym w owocach. Brzmi o wiele zdrowiej i naturalniej, niż syrop glukozowo-fruktozowy. Jednak glukoza w owocach jest naturalnym składnikiem. Spożywamy ją wraz z błonnikiem, enzymami, witaminami i minerałami.
Toksyczny składnik nazywany teraz fruktozą lub syropem fruktozowym, zawiera jeszcze wyższe stężenia szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego, co czyni go większym zagrożeniem dla zdrowia, niż zwykły używany do tej pory syrop.
Regularny syrop glukozowo-fruktozowy (HFC-42 lub HFC-55) zawiera odpowiednio 42 lub 55 procent fruktozy, a nowy nazywany teraz fruktozą lub syropem fruktozowym HFC-90, zawiera 90 proc fruktozy.
Firmy spożywcze wykorzystują zmianę nazwy syropu, aby ukryć go w swoich produktach. Oszustwo jest powszechne.
Przez to, że zmienili nazwę z syropu glukozowo-fruktozowego na glukozę, piszą na opakowaniach produktów: „produkt nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego”.
Co na to FDA?
Odmówili uznania HFC-90 jako bezpieczny składnik produktów żywnościowych, jednak nic z tym nie robią
Ze względów budżetowych i długiego okresu badania produktów, FDA w 1997 roku postanowiło, że firmy spożywcze mogą same badać swoje produkty i określać, czy są bezpieczne, czy nie.
Ten system samoregulacji legalnie pozwala producentom żywności przekładać zyski nad zdrowiem konsumentów.
Co ciekawe. Syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszym zdrowotnie produktem od cukru.
Najlepszym sposobem na ochronę zdrowia przed produktami korporacyjnymi jest unikanie przetworzonej żywności i dokładne czytanie etykiet na produktach.
Wymienię najbardziej popularne nazwy syropu glukozowo-fruktozowego, których nie powinniśmy spożywać:
- syrop kukurydziany,
- syrop glukozowy,
- syrop glukozowo-fruktozowy,
- syrop tapioki,
- fruktoza,
- krystaliczna fruktoza.
źródło: naturalnews.com
Foto: „iWantCandy:]” (CC BY-ND 2.0) by ♥MariaBetta DiFo ●
2 Responses to “Producenci żywności oszukują nas toksyczną fruktozą”
HeBo on 29 grudnia 2016
Nie co na to FDA.. tylko co na to polskie służby sanitarne? Inspektor śpi? Mam wrazenie ze sanepidy i ta cała reszta gra w karty śpiąc w pracy albo mamy taka wspaniała zywność!?!
Edyta on 9 lutego 2017
Sanepidy zajmuja się wlepianiem kar za nieszczepienia, nie dając ludziom wyboru, co ich obchodzi co ludzkość będzie jadła. A żywnosć w Polsce coraz gorsza, niedługo bedzie gorsza niż na zachodzie.