Dlaczego powinniśmy stosować pierzgę?
Pszczoły wytwarzają znakomite produkty. Sam miód ma liczne właściwości lecznicze, do tego dochodzi pyłek, mleczko, jad, kit pszczeli jak i pierzga.
Zwróćmy uwagę dzisiaj na pierzgę
Pierzga powstaje w wyniku dość skomplikowanego procesu fermentacji mlekowej.
„NaturalHealth365” pisze:
„Pszczoły metabolizują ją, a otrzymana substancja zawiera około 30 procent wosku pszczelego, 55 procent żywicy i 10 procent olejku aromatycznego i eterów. Jest odpowiedzialna za tworzenie sterylnego, bezpiecznego środowiska wewnątrz uli pszczelich, więc nic dziwnego, że zawiera antybakteryjne, przeciwwirusowe i inne właściwości lecznicze”.
Pszczoły zbierają nektar podczas ciepłej pogody. Łączą go z płatkami woskowymi i przechowują w koszyczkach na tylnych nogach. Kiedy pszczoła zbierze wystarczającą ilość nektaru, zabiera ją do ula.
HerbWisdom.com dodaje:
„W tym momencie, pierzga jest „rozładowana” i używana w celu załatania dziur w ulu. Pszczoły również używają pierzgi jako barierę antyseptyczną, która pokrywa drobnoustroje lepką substancją w celu dezynfekcji ula”.
Dlaczego powinniśmy stosować pierzgę?
- Pomaga w zapobieganiu raka. Pierzga okazała się skuteczna w zabijaniu komórek rakowych. W przeciwieństwie do innych metod leczenia raka, pierzga zabija tylko komórki rakowe, pozostawiając zdrowe komórki w stanie nienaruszonym.
- Wzmacnia kości. Pierzga pomaga we wzroście i utrzymaniu zdrowych kości. Zwalcza stany zapalne i chroni je.
- Leczy zatrucia pokarmowe. Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, leczy najczęściej występujące bakterie związane z zatruciem pokarmowym: Enterobacter faecalis, Staphylococcus aureus i C. jejuni.
- Leczy stany zapalne. Pierzga jest skutecznym sposobem leczenia stanów zapalnych jamy ustnej i zakażeń. Jej właściwości przeciwzapalne są także użyteczne w leczeniu zapalenia stawów, chorób serca i choroby Alzheimera.
- Uszczelnia ściany jelit. W wypadku cieknącego jelita pomaga odbudować jego ubytki.
- Pomaga w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Pierzga może być stosowana w celu zmniejszenia aktywności enzymu TH (hydroksylazy tyrozynowej). Enzym ten może hamować wytwarzanie tlenku azotu, co jest bardzo ważne dla utrzymania zdrowego serca. Pierzga zmniejsza nadciśnienie i pomaga utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie.
- Usuwa brodawki. Stosowana miejscowo, może pozbyć się trudnych do usunięcia brodawek podeszwowych. Codzienne stosowanie przez dwa tygodnie powinno wystarczyć.
- Pomaga leczyć alergie. Pierzga blokuje działanie histaminy, co czyni ją skutecznym lekiem przeciwko objawom alergii, takim jak: katar i swędzące czerwone oczy.
- Ochrania przed stresem cieplnym. Ze względu na swoje działania przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz inne właściwości, pierzga może chronić przed wyczerpaniem ciepła, a także zwiększa wydolność w wysokich temperaturach.
- Zapobiega chorobom i leczy zakażenia. Ze względu na wiele różnych właściwości, pierzga może pomóc w leczeniu i zapobieganiu przeziębień, grypy i innych chorób przenoszonych zarazkami. Pierzga zwalcza szeroki wachlarz bakterii, wirusów i grzybów. Podnosi ogólny stan zdrowia całego układu odpornościowego.
Pierzga dostępna jest w wielu formach, w tym: w tabletkach do ssania, które są skuteczne w leczeniu bólu gardła, w kapsułkach i granulowanym proszku, które można zażywać wewnętrznie oraz w nalewkach, żelach lub maściach do stosowania miejscowego.
Ostrzeżenie: sprawdź czy nie jesteś uczulona(y) na jad pszczół lub inne produkty pszczelne. Zawsze czytaj etykietę przed użyciem jakichkolwiek produktów pierzgi lub skonsultuj się z lekarzem.
Dla większości ludzi, stosowanie pierzgi jest całkowicie bezpieczne. Jest to świetny sposób na naturalne leczenie różnych dolegliwości.
źródło: naturalnews.com
Foto: „Apiary at Arlington Echo Outdoor Educati” (CC BY-NC 2.0) by chesbayprogram
3 Responses to “Dlaczego powinniśmy stosować pierzgę?”
Darek on 26 stycznia 2017
Zdaje mi się, że artykuł jest o kicie pszczelim. Pierzga to chyba pyłek kwiatowy.
Kit ma faktycznie wiele właściwości głównie przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych natomiast pierzga czyli pyłek kwiatowy to skarbnica witamin, minerałów i chyba białek ale tu nie dam głowy
Dariusz on 20 marca 2017
Z całym szacunkiem, ale w opisie pierzgi i jej działań leczniczych popełniony został kardynalny błąd. Można powiedzieć, że spora część opisu jest prawdą, tyle, że dotyczy propolisu – nie pierzgi. Pierzga to przede wszystkim pokarm aminokwasowy, doskonały i posiadający fantastyczne zdolności odżywcze i lecznicze, ale to nie to samo co propolis (kit pszczeli). Pierzga to pyłek kwiatowy, który pszczoła sczesuje z kwiatów i podobnie jak propolis umieszcza w koszyczkach na tylnych nogach, formując obnóża pyłkowe. Transportuje je do ula gdzie składowane są w komórkach, ubijane głowami, a następnie po dodaniu miodu, enzymów i bakterii kwasu mlekowego – fermentowane. Pszczoły wykorzystują następnie pierzgę do produkcji mleczka pszczelego.
Opis podany na tej stronie dotyczy propolisu (kitu pszczelego). Z tą jednak różnicą, że obnóży propolisowych pszczoła nie zbiera z nektaru (ten pobierany jest do wola), tylko z końcówek świeżych pędów liściowych, głównie topoli i osiki, ale również kasztanowca i świerków. Są to przede wszystkim substancje żywiczne. Te faktycznie mieszane są z woskiem i wykorzystywane głównie do uszczelniania ula, dziupli itp., Również pokrywają propolisem np. zażądloną mysz, dokonując doskonałej mumifikacji. Właściwości propolisu są tutaj podane zgodnie z prawdą, za to pierzga zasługuje na osobny artykuł. Te zachowania pszczół i ich produkty obseruję na codzień w moich ulach i raczej wiem co mówię.
Z poważaniem. Dariusz Kufta
Adrian on 30 listopada 2017
Pierzga to genialna rzecz! Ja dzięki niej w ogóle nie choruję! Od pół roku przerzuciłem się jednak na koncentrat pierzgi w kapsułkach! Łatwe przyjmowanie i duuużo mocniejsza dawka. Polecam!