Mała czarna i intensywna

4401003114_4a0d556af0_b

Mała czarna parzona po turecku jest niemal symbolem w wielu domach.

Samo wykonanie wprawia w dobry nastrój.

,,

,
,,
 Miłośnicy kawy znajdą sobie wiele powodów, dla których ją piją.
I tu dobre wieści. Kawa nie jest niezdrowa. 
,,

 Lubimy intensywną małą czarną

 Wpływ kofeiny zawartej w kawie na zdrowie długo stał pod znakiem zapytania. Oddziałuje ona na ośrodkowy układ nerwowy w taki sposób, że stymuluje receptory adenozyny. Powstrzymuje stan zmęczenia, a przedłuża czuwanie.
Bywa stosowana w  migrenach, bo powoduje obkurczanie się naczyń krwionośnych. Ma właściwości antyoksydacyjne, poprawia krążenie. W pewnym stopniu zapobiega cukrzycy, nowotworom, usuwa z organizmu toksyny. Zmniejsza stężenie substancji odpowiadających za reakcje alergiczne ( histaminy). Kawa u niektórych astmatyków łagodzi objawy choroby. Najnowsze badania dowodzą, że spożywanie kawy obniża ryzyko chorób Alzheimera.  
 
Trudno się oprzeć filiżance kawy wraz ze słodkim polskim ciastem, z ciastkiem francuskim, z rogalikiem maślanym, baklavą… a może z faworkami lub paluszkami, a jej smak podnosi odrobina cynamonu, wanilii, kardamonu. Barista doda do niej cukier palony, gorzką czekoladę, szczyptę soli oraz tłuste mleko. Jestem za małą czarną.

.1
pBeata  Beata Andrasik

 

Photo credit: ЕленАндреа / Foter / CC BY-SA

 Darmowe Info na Twojego Maila !

  Wpisz w poniższy formularz swoje imię, e-mail i kliknij przycisk „Uzyskaj Dostęp”, a ja będę wysyłała Ci najświeższe info o kłamstwach tego świata, o fajnych poradach i wiele więcej…

Twoje dane są bezpieczne

 

2 Responses to “Mała czarna i intensywna”

  • jan on 26 lipca 2015

    z mlekiem szkodzi na watrobe

  • xyz on 25 stycznia 2016

    No autorka chyba nie do końca wie co pisze. Kawa wypłukuje niektóre składniki, np magnez a po drugie zwiększa poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu o 200% .Kawa zwiększa kwaśne środowisko w organizmie i drażni żołądek.
    https://kefir2010.wordpress.com/tag/kawa-jest-szkodliwa/

    A tak na marginesie te słodkości do kawy to już w ogóle zabójstwo. Zachęcam to literatury na temat szkodliwości cukru. Bo to właśnie cukier powoduje większość chorób, m.in właśnie stan zmęczenia, migreny i wtedy się sięga po kawę i koło się zamyka. Następnie biega się po tzw „lekarzach” bo miażdżyca, cukrzyca, otyłość, bezsenność, wrzody, brak witamin. Ale Polak ma wolną wolę, sam wybiera. Jak chce być chory niech spożywa cukier popijając kawą:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *