Naucz się jeść pestki avocado
Każdy wie, że najlepiej jeść owoce i warzywa regularnie. Głównie dlatego, że każda roślina i jej nektar mają wiele zalet, kiedy gotowane i spożywane są we właściwy sposób. Są czymś więcej, niż tylko kolorystycznym dodatkiem do posiłku.
Ich zadaniem jest dostarczyć do organizmu: witamin, minerałów i innych zdrowych elementów.
Sięgnij po avocado
Mamy owoce cytrusowe, zielone warzywa liściaste, a nawet rośliny okopowe, ale jest także jeden owoc, którym warto się zainteresować. Jest nim avocado.
Avokado wykorzystywany jest głównie jako składnik koktajli i lodów, a także jako guacamole – meksykańska przyprawa do tacos i sałatek. Awokado jest nisko-węglowodanowe, niskokaloryczne i wypełnione witaminami. Ma niską ilość sodu, jak również małe ilości tłuszczu nasyconego.
W przypadku, gdy potrzebujesz coś przekąsić, to ten owoc jest dobrym wyborem.
Zwykle, żółto-zielony miąższ z awokado jest częścią jadalną. Znajduje się pod grubą skórką. W centrum avocado umieszczona jest duża pestka, tak jakby serce owocu, która ma wiele wspaniałych właściwości.
Dlaczego należy jeść pestki avocado?
- W avocado znajduje się witamina K, kwas foliowy, witamina C, potas, witamina B5, witamina B6, witamina E i mniejsze ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu, witaminy A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawinę) i B3 (niacyna).
- Pestka avocado jest korzystna we wspomaganiu trawienia – dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi. Ludzie, którzy cierpią na bóle brzucha, wrzody żołądka i inne problemy trawienne, powinni często jeść pestki avocado.
- Awokado i olej z awokado mają wysokie zawartości jednonienasyconego kwasu oleinowego. Jest „zdrowym dla serca” kwasem tłuszczowym, który uważa się za jeden z głównych zdrowotnych korzyści oleju z oliwek.
- Niektóre badania z izolowanych komórek wykazały, że składniki odżywcze awokado mogą być korzystne w zapobieganiu raka prostaty i obniżaniu skutków ubocznych chemioterapii w niektórych komórkach.
- Badania również wykazały, że ekstrakt z soi i olej z awokado mogą znacznie zmniejszyć objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.
- Nasiona avocado są bogate w potas i mają go o wiele więcej niż banany. Potas jest minerałem, który polepsza nastrój.
- Co ważniejsze, jest to źródło przeciwutleniaczy. Antyoksydanty pomagają w wypłukiwaniu toksyn z organizmu. Twój wygląd zewnętrzny także znacznie poprawi się, razem z regularnym spożywaniem nasion awokado.
- Dodatkowo, owoc pomaga w stymulowaniu układu immunologicznego. Reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko nadciśnienia.
- Związki fenolowe wewnątrz nasion, regulują poziom cukru we krwi, zaprzestając produkcji guzów wewnętrznych i zmniejszając ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych.
W jaki sposób jeść pestki avocado?
Pestkę należy wyjąć z awokado. Następnie użyć ostrego noża, aby podzielić nasiono na dwie części i zsiekać je na mniejsze kawałki.
Teraz, gdy ziarno zostało podzielone na małe kawałki, może być używane na różne sposoby. Jednym z przykładów są koktajle. Rozdrobnione nasiona mogą być mieszane razem z owocami i innymi składnikami, według własnych preferencji.
Należy uważać, ponieważ pestki avocado są z natury gorzkie.
Innym sposobem jest picie gorącej herbaty z rozdrobnioną pestką. Zalej pestkę wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut, aż płyn nabierze koloru. Herbatę można sączyć powoli jako remedium na problemy żołądkowe.
źródło: blogs.naturalnews.com
3 Responses to “Naucz się jeść pestki avocado”
Alicja on 1 grudnia 2016
Czy spożywanie codziennie avocado może zawyżyć cholesterol, HDL,LDL i trójglicerydy? Moje ostatnie badanie krwi mnie przeraziło i szukam przyczyn. Zaznaczam że spożywam mało produktów mięsnych. W ostatnim czasie zjadałam dosyć sporo orzechów.
Kasia on 1 grudnia 2016
Alicja,
polecam kupić II tom książki „Ukryte Terapie” – tam pisze na temat cholesterolu.
Grazyna on 7 lipca 2017
A ja polecam książkę pt. Mity o cholesterolu!