Sól jest nam potrzebna do życia

Sól niegdyś tak ceniona… Była i jest nadal środkiem płatniczym w niektórych regionach Etiopii. W tak gorącym klimacie ludzie spoglądają inaczej na sól, gdzie przeżycie bez niej graniczy z cudem. Sól zatrzymuje w organizmie wodę. Miejsc pochodzenia soli jest wiele. Najgorętsze na ziemi miejsce z niezwykle rzadkimi opadami deszczu – Pustynia Danakijska. Afarowie, jej mieszkańcy, mają sól za skarb. Z kolei w kopalniach soli pracujący górnicy rzadko zapadają na choroby układu oddechowego.
Sól stołowa
Produkty przetwarzane, takie jak chleb, masło, wędliny, przekąski zawierają sól kuchenną. Jak więc to się dzieje, że społeczeństwo cierpi na schorzenia, wskazujące na brak soli?
Łatwo dostępnym produktem jest sól kuchenna. A to nic innego jak chlor i sód. Ten duet wraz z uzdatniaczami jest również używany jako konserwant, ale jest zaledwie imitacją soli, nie zawiera minerałów i mikroelementów. Komórki ludzkiego organizmu nie przyswajają NaCl.
Organizm ubogi w sól pozbawiony jest wody
Jak wiemy woda jest niezbędna do życia człowieka. Przy niedostatku soli z komórek naszego ustroju jest ona zabierana. Proces ten prowadzi komórki do obumierania. Starzejemy się zbyt wcześnie, doświadczamy nadciśnienia. Gdy zauważasz drugi podbródek, obrzęki, cellulit, coś Cię powinno już zastanowić, że organizm nie jest zupełnie czysty i nawodniony. Co najgorsze obciążamy nerki, niezwykle ważny narząd. Organizm próbuje się bronić przed toksynami. No cóż. Skoro nie odmawiamy sobie też często mięsa, chlorek sodu wiąże się z resztkami białka zwierzęcego. Tworzą się kryształki. Osadzają się na kościach i stawach, czego wynikiem jest reumatyzm, artroza, gościec, kamienie żółciowe i nerkowe.
Skoro sól jest nam potrzebna, to jaka? Jeśli w soli pierwiastki i minerały są związkami koloidalnymi, wtedy organizm może przyswajać magnez, potas, wapno i wszelkie współdziałające mikropierwiastki. Sól morska (nie rafinowana), sól kamienna,sól perska, sól krystaliczna pochodzenia himalajskiego.
Soli nie należy nadużywać. Profesor Nieumywakin odpowiada, ile soli spożywać dziennie:
..
..
2 Responses to “Sól jest nam potrzebna do życia”
jan on 26 lipca 2015
od 2008 r unia europejska narzucila prawo nakazujece dodawanie do soli spozywczej zelazocyjanek potasu w ilosci 20 mg na kg. czy jest mozliwosc uwalniania cyjanku potasu do organizmu pod wplywem kwasu zoladkowego czy tez inne formy oddzialywan biochemicznych. pytanie do biologowi biochemikow . bo wyglada to podejzanie………….
beata on 27 lipca 2015
Mając do wyboru sól w czystej postaci a sól spożywczą należy wybrać tę pierwszą.
Dużo chemicznych ciekawostek znajduje się tu https://nowaalchemia.blogspot.co.uk/2011/10/bekitne-mundury-i-cyjanek-w-soli.html