Toksyczne składniki używane przez McDonald’s
McDonald’s ma dwuznaczny wizerunek marki. Z jednej strony wiele osób uważa markę za modną. W dobrym guście jest być widywanym z logo korporacji, nieść kawę, torbę, gadżet. McDonlad’s tak samo jak, Pepsi Cola czy Coca Cola promuje nowoczesny, ciekawy, bogaty styl życia. W taki sposób chcą związać klientów z marką.
Drugi wizerunek McDonald’s, to najgorsze jakościowo jedzenie, jakie może być dostępne w barze czy mini restauracji. W taki sposób dostrzega markę inteligentniejsza część społeczeństwa, bardziej oczytana i szukająca prawdy.
Zobaczmy, jakie substancje oferuje McDonald’s w swoich produktach.
Akrylamid
Pozycje w menu McDonald’s mogą nieznacznie różnić się w każdym kraju. Jednak jest jeden smażony produkt, który dostępny jest w każdym lokalu na całym świecie: są to frytki. W Kanadzie mogą być podawane z sosem lub twarogiem, w USA przesolone, a w Polsce o nieco odmiennym smaku. Ale wszystkie frytki McDonald’s zawierają jeden bardzo niezdrowy element: akrylamid.
Akrylamid nie jest chemicznie dodawanym składnikiem do produktu, powstaje w wyniku smażenia. Jest to jedna z najbardziej popularnych form gotowania w McDonaldzie.
Poziom akrylamidu szczególnie jest wysoki w smażonych ziemniakach. Debata nad zależnością pomiędzy akrylamidem i rakiem nadal trwa, jednak ten związek chemiczny można znaleźć na liście „Proposition 65”. Jest to lista substancji chemicznych znanych w stanie Kalifornia, które powodują raka lub szkodliwy wpływ na reprodukcję. Dodatkowo, „National Toxicology Program” wymienia akrylamid jako chemiczny środek, który może być rakotwórczy dla ludzi.
Im dłużej jest smażone jedzenie, tym większy poziom akrylamidu powstaje. Jeżeli widzisz frytki koloru brązowego, to znaczy, że są smażone dłużej, przez to posiadają wyższy poziom akrylamidu.
Azodikarbonamid
Prawie każda bułka w McDonaldzie ma w sobie różne rodzaje dodatków chemicznych. Są to substancje stosowane do „poprawy” konsystencji ciasta. McDonald’s używa azodikarbonamidu w każdej bułce, od sezamowej do bułki McRib. Azodikarbonamid jest chemicznym środkiem pieniącym, stosowanym w tworzywach sztucznych, gumach, jako dodatek do żywności i w niektórych produktach tytoniowych.
W Wielkiej Brytanii nie można znaleźć azodikarbonamidu w bułkach McDonaldu, bo jest to zakazany dodatek do żywności. Jest on również zakazany w większości krajów europejskich, a także w Australii. W Singapurze, użycie azodikarbonamidu może doprowadzić do 15 lat więzienia i grzywny w wysokości $ 450.000.
Niektóre produkty żywnościowe McDonald’s przygotowane są z ciekłej margaryny, która zawiera częściowo utwardzony olej sojowy. Składnik ten mieści w sobie wysoką zawartość tłuszczów złożonych, które zwiększają ryzyko chorób serca i mogą rozwinąć cukrzyce typu 2.
Pirofosforan disodowy
Pirofosforan sodu (SAPP) jest syntetyczną substancją, która jest często stosowana jako środek stanowiący zaczyn. Center for Science in the Public Interest (CPSI) ostrzega, że „nadmierne spożycie fosforanów, może doprowadzić do nierównowagi w diecie i przyczynić się do powstania osteoporozy„.
SAPP można znaleźć w ziemniakach z cebulą, jajkach i tortille McDonalds. SAPP może spowodować ciężkie zapalenie, jeżeli wchodzi w kontakt ze skórą lub oczami, podczas wdychania i spożywania.
Poli(dimetylosiloksan)
Dimetylopolisiloksan dodawany jest do olejów spożywczych i stosowany jako środek przeciw-pieniący w przyrządzaniu McDonalds Filet-O-Fish, Chicken McNuggets i frytek.
Dimetylopolisiloksan można znaleźć również w kosmetykach, odżywkach do włosów, a nawet w implantach piersi.
THBQ
Kurczak McNuggets przyrządza się w oleju roślinnym z konserwantem chemicznym zwanym THBQ. Produkt ten powstał na bazie ropy naftowej, który obecny jest w produktach kosmetycznych, takich jak cienie do oczów.
Fosforan glinu sodu
Fosforan glinu sodu to dodatek do ciast w produktach McDonalds, przykładowo do Chicken McNuggets. Kilka badań wykazało możliwy związek pomiędzy fosforanem glinu, sodu i początkiem choroby Alzheimera.
Benzoesan sodu
Benzoesan sodu, występuje w wielu sosach McDonald’s, jak i w większości butelkach gazowanych. Badania UK wykazały, że spożywanie mieszaniny benzoesanu sodowego ze sztucznymi barwnikami, może być związane ze wzrostem nadpobudliwości u dzieci. Badania zalecają, aby dzieci unikały takiej żywności.
Rybonukleotydy disodowe
Rybonukleotydy disodowe to mieszanina soli disodowych kwasów inozylowego i guanozylowego. Substancje można znaleźć w kurczakach McDonald’s, jak również w niektórych sosach. Disoda guanylowy nie jest bezpieczny dla bardzo małych dzieci (poniżej 3 miesięcy) i powinien być unikany przez astmatyków i osoby z dną moczanową.
Pirosiarczyn sodu
Pirosiarczyn sodu to kolejny środek chemiczny używany w ciastach tortilli McDonald’s. Wywołuje reakcje alergiczne u ludzi, którzy są wrażliwi na siarczyny. Siarczyny mogą być również związane z niektórymi chorobami i dolegliwościami zdrowotnymi, w tym choroby skóry, senność, cukrzyca, wzdęcia, bóle stawów, a nawet zanik pamięci. Pirosiarczyn sodu jest również stosowany do rozkładu odpadów oraz jako środek wybielający w śmietance kokosowej.
Syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy (HFCS)
McDonald’s prowadzi intensywną kampanię PR, która stara się przekonać klientów, że produkty są zdrowe i zawierają tylko akceptowane substancje. Na stronie internetowej twierdzą, że syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, składnik stosowany w wielu produktach, jest podobny w składzie do cukru. Twierdzą także, że HFC jest w „szerokiej gamie produktów znajdujących się na lokalnych półkach sklepowych”.
To jest strategia, metoda usprawiedliwiająca stosowanie trujących substancji. Stosują się do zasady: „Skoro inni używają, to my również”.
Jest to próba unikania odpowiedzialności za negatywne skutki zdrowotne, wywołane przez HFCS i inne chemiczne dodatki.
źródło: top10grocerysecrets.com
.
Kasia Brzoza
. .
.
Chcesz otrzymać bezpłatne raporty i
Geopolityczną Analizę Tygodnia?
.
Wpisz poniżej imię i email, a automatycznie dostaniesz bezpłatny dostęp do
12 ebooków i raportów. Poza tym w każdą sobotę dostaniesz na email, nigdzie
nie publikowaną analizę polityczną/geopolityczną/ekonomiczną – „BrzozaNews”.
(Po wpisaniu emaila i imienia (wymagane do loginu), automatycznie zostanie otwarte konto na SzokWiedzy.pl)
Foto: mcdonalds.co.nz
3 Responses to “Toksyczne składniki używane przez McDonald’s”
PFTF on 22 sierpnia 2015
Proszę o trochę więcej kultury po już na wstępie szufladkujesz ludzi na tych głupich i tych „mondrrych” do których zaliczają się zapewnie ci którzy przyjmują wszystko co napiszesz.
Tak poza tym to bardzo ciekawy artykuł.
Niezmienia to faktu ze jak raz do roku skocze z paczka znajomych do Mc to się nic nie stanie 😉 .
Oczywiście dalej będę tam chodził bo maja przepyszne żarcie i fakt że jest rakotwórcze mnie nie powstrzyma xD.
Kasia on 23 sierpnia 2015
Skoro wiesz, że to trucizna, a jesz to, to sam się szufladkujesz…
Oczywiście to twoja sprawa, co robisz ze swoim organizmem.
Jak w każdej dziedzinie życia potrzeba silnej woli.
McDonald przyciąga zapachami, jest modny. Jednak nie każdą błyskotkę należy akceptować…
Tomek on 24 marca 2017
Straszna głopota „fakt ze jest rakotworzcze mnie nei powstrzyma…”- bo nie wiesz jak sie konczy rak, jak sie cierpi przy nowotworach bo masz pewnie 20 max lat i nie wiesz- ze nie dozyjeszcz 50 tki, albo umrzesz na zawał, albo wylew lub raka- jesli takie swiństwo bedziesz czesto jadł- jasne, raz na pare miesiecy nie zaszkodzi- ale juz dwa razy w tyg- zaszkodzi i to sam zobaczysz. Uzywajcie mózgu – myslenie nie boli.Serio- serio